01 december 2010

Strålande jul!

Snön vräker ner utanför fönstret och det är den 1a december. Vad passar bättre än att visa upp lite loppisfyndat julpynt?Glögg vill jag dricka i mängder när det närmar sig jul och glöggmuggar behövde vi faktiskt. Så jag stack raskt till Emmaus och inventerade deras tillgångar på det. Fanns inte våldsamt mycket att välja på, framför allt inte eftersom jag gärna ville ha flera stycken likadana (eller nåja, nästan iallafall). Det blev till slut dessa två varianter -6 stycken av vardera. Inte de absolut vackraste eller mest antika man kantänka sig, men ändå bättre än att använda diverse kaffekoppar.


Så till adventsljustakar.

Först ut en blågrön variant från Gabriel fajans. Jag tycker att det är jättefin och så gillar jag att den fungerar lite som en skål, man kan fylla den med vad man vill, inte bara mossa och svampar (och nej, jag brukar inte tända alla ljusen innan 4:e advent, men vi har en annan också, där tänder vi i rätt ordning...). Observera den fina julduken som ligger under staken -den har jag hittat hos mormor.Så till den elektriska varianten. Eftersom vi sedan förra julen flyttat till större behövde vi fylla på förrådet med adventsstjärnor/adventsljusstakar. Grannarna häromkring har minst en i varje fönster och man vill ju inte vara sämre. Tillbaks till Emmaus för att inventera igen. Av adventssjtärnor, som var det vi helst ville ha, fanns nästan inga. Elljusstakar däremot -massor! Röda, vita, gröna, och så furu. Fastnade till sist för fyra stycken i furu som var ganska enkla till formen, hade en idé om att de skulle målas svarta. På så sätt kanske den så bespottade furun kunde döljas och stakarna få nytt chickt liv? Men när jag kopplat in alla i hallen (för att kolla om de fungerade) kunde jag inte låta bli att tycka att det ändå var lite lite mysigt med furu. Tog bort alla gamla plastmanschetter och tvättade av dem och provade att ställa dem i våra fönster. Sambon höll på att dö när han kom hem, men jag hade liksom redan vant mig. Någon gång (ganska snart!) är jag säker på att furu får en härlig retrostämpel. Vi är först ut med eljusstakarna!
Egentligen passar dom här engelska krukorna kanske bättre i en sommarstuga på landet men tillsammans med Amaryllis och lite mossa ser det ändå tillräckligt vintrigt ut för att fungera.
Och så sist men inte minst. Julgransprydnader.
Julgranen tas inte in förrän tidigast en vecka innan jul, men man kan ju alltid glänta lite på locken iallfall... Den låda med diverse glasprydnader, mest kottar, och ett flaggspel inhandlades på liten gårdsloppis i höstas. 5 kr var det väl verkligen värt?

3 kommentarer:

 1. Fem kronor för pyntet måste man ju kalla fynd. Kottarna ser busvassa ut :)

  SvaraRadera
 2. Är det inte dags att uppdatera er fina blogg - jag som hade hoppats på en riktig höjdardesignblogg....
  Men den som väntar på något...
  Kanske hittade ni något på loppisen i Staffanstorp i söndags?

  SvaraRadera
 3. Varsågod, ett (2!) nytt inlägg äntligen publicerat idag...

  Skall nog bli fler framöver.

  Loppisen i Staffanstorp gav inge bra utdelning dock...

  SvaraRadera